10 vanlige spørsmål og svar om kredittkort

norwegian-credit-card

Det er mange myter om kredittkort, der noen av de er sanne, men vel så mange er totalt usanne. De fleste vet nok litt om hva et kredittkort er og generelt hvordan det fungerer, men dagens kredittkort er såpass avanserte og kompliserte at det finnes en del vanlige spørsmål og svar om kredittkort. Her går vi igjennom ti av de mest spurte spørsmålene!

1. Hvordan er renten på norske kredittkort?

At det vil koste deg ekstra kroner i form av renter og gebyrer hvis du skal handle på avbetaling med et kredittkort, er ingen hemmelighet. Men hvor mye koster det egentlig? Jo, det skal vi fortelle deg – renten på norske kredittkort ligger stort sett på mellom 15 til 30 prosent. De dårligere kortene er altså dobbelt så dyre som de billigste, så her gjelder det å sammenligne priser.

2. Har alle kredittkort reiseforsikring?

Nei, slettes ikke alle kredittkort har dette – men i så fall anbefaler vi at du heller velger et annet kredittkort. For reiseforsikring vil man ha, og dersom man ikke har det i banken, så er du nødt til å betale minst halve reisekostnaden med kredittkortet for å være forsikret. En god og billig løsning for de aller fleste.

3. Hva er cashback?

Cashback er et bonussystem som enkelte kredittkort har. Det betyr rett og slett direkte oversatt «penger tilbake», og det er nettopp det det er. Du får en prosentvis bonus tilbake når du handler med kortet, som regel 1% dersom bonusen gjelder på alle varekjøp, eller alt fra 1 til 20 prosent dersom bonusen gjelder i en spesiell bransje eller nisje (for eksempel netthandel eller drivstoff).

4. Hva er et bensinkort?

Et bensinkort er egentlig et helt vanlig kredittkort, der man får bonuser og sparer penger når man fyller bensin eller diesel. Ofte kan man spare mellom 40 til 80 øre per liter man tanker, så det er definitivt mye penger å spare her. Med det beste bensinkortet sparer man altså nesten én krone per liter bensin, og fyller man bensin på en søndag, så kan man spare ytterligere 2 kroner i forhold til normal pumpepris. Det er nesten 200 kroner per fulle tank, det! Se her for en oversikt: https://www.kredittkortinfo.no/artikler/bensinkort/

5. Hvilke gebyrer har kredittkort?

De fleste kredittkortene i dag har ingen gebyrer under normalt bruk, og man kan betale over disk uten at det koster deg en krone. Derimot koster det ofte en prosent eller en fast sum hvis man skal gjøre uttak i minibanker, men mange kredittkort er gebyrfrie også her. Det samme gjelder årsgebyret som tidligere var normalt – nå koster det sjeldent noe å eie et kredittkort.

6. Skal jeg velge MasterCard eller VISA?

En enkel regel er at nordmenn flest velger MasterCard ettersom nesten alle har et bankkort med VISA. På denne måten har man det beste fra to verdener dersom den ene tjenesten ikke skulle støttes. Uansett så finnes det også kredittkort med VISA, slik at akkurat hva du velger har egentlig minimal betydning.

7. Får man skattefradrag på rentene?

Ja, hvis du bruker lang tid på å betale ned det du har brukt på et kredittkort, så vil du kunne få tilbake en del av det du har betalt i renter på skatten. Skattefradraget er på 28 prosent, slik at hvis du har betalt 10 000 kroner i renter i løpet av ett år, så vil du få tilbakeført 2800 kroner når skatteoppgjøret kommer.

8. Hvor høy kredittgrense får man?

Kredittgrensen avhenger i stor grad av din egen inntekt og økonomi. De fleste vil få en noe lav kredittgrense til å begynne med, og denne vil ofte øke etter hvert som man bruker kortet og har vært lojal kunde. 100 000 kroner er den høyeste kredittgrensen for de fleste norske kredittkort, selv om enkelte tilbyr opp mot 150 000 kroner.

9. Løper rentene fra dag én?

Nei, rentene begynner først å løpe etter 40-50 dager (avhengig av kredittkortet). I praksis betyr dette at du kan handle så mye du vil med kredittkortet, og ikke betale én krone i renter eller gebyrer, forutsatt at du betaler tilbake det du har brukt før den rentefrie perioden er over.

10. Hvilket kredittkort bør jeg velge?

Avhengig av dine bruksområder, så finnes det et «riktig kredittkort» for deg. Med dette mener vi at du bør sammenligne kredittkortene på bakgrunn av rentenivå, kredittgrense, bonusordning og lignende. Reiser du mye så vil du ha et kort som har reiseforsikring, og så videre. Her er det dine bruksområder som avgjør hva som er det riktige kortet.